Voice Dialogue

Voice Dialogue is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Het is een eenvoudige, krachtige techniek die het zelfbewustzijn verhoogt. In essentie maakt het je meer bewust van alle aspecten van je “mens-zijn”.  Hierdoor heb je meer (bewuste) keuzes. Dit vergroot de balans in jezelf en in je leven. Voice Dialogue leidt vaak tot betere relaties, een verhoogde eigenwaarde, en biedt je de mogelijkheid meer en meer al je talenten en kwaliteiten te benutten.

Deze methode gaat er van uit dat elk mens bestaat uit veel verschillende “ikken” zoals bijvoorbeeld de perfectionist, de genieter, de controleur, de avonturier, de pleaser (behager), de innerlijke criticus enzovoort…  Een enorm gevarieerd palet, waaruit we kunnen kiezen. Althans, het kiezen is mogelijk als je je bewust bent van wat er allemaal in je huist.

Vaak zijn we niet bewust. We zijn geïdentificeerd met een aantal delen in onszelf, waarvan we telkens opnieuw hebben geleerd dat deze delen gewaardeerd worden door onszelf en onze omgeving, delen die ons beschermen of die als noodzaak zijn ontstaan. Deze delen zijn onze “Primary Selves”. De primaire delen van ons zitten vaak achter het stuur op onze levensweg.

Tegenover de Primaire Ikken staan de “Disowned Selves”, de stukken in ons die we verdrongen hebben. Vaak is Kwetsbaarheid zo’n verstoten deel. De Verstoten Ikken zijn energiepatronen die op het moment dat ze naar buiten kwamen zijn afgestraft. Deze afstraffing kan heel subtiel zijn geweest in de vorm van een opgetrokken wenkbrauw of het onthouden van aandacht, maar het kan ook sterker zijn geweest in de vorm van vernedering of openbare afstraffing. 

Voice Dialogue leert ons de verschillende delen van onszelf te ontmoeten en ze een plaats te geven. Hoe beter we al onze ikken leren kennen, hoe meer zicht we krijgen op ons functioneren. Zo wordt niet alleen onze zelfkennis vergroot, maar hebben we hierdoor ook de mogelijkheid om op andere manieren om te gaan met het leven en de situaties waar we mee te maken krijgen. Het leven wordt niet meer beperkt tot “actie, reactie”.  We kunnen steeds meer in vrijheid ons leven leven, met ons Bewuste Zelf achter het stuur van een bus. De bus heeft nog altijd heel veel Ikken, persoonlijkheden of energiepatronen, die allemaal adviseren over de te volgen weg (linksaf, rechtsaf, plaspauze, e.d.), maar jij bent het die jouw weg bepaalt.

De Voice Dialogue  methode heeft haar wortels in het Jungiaanse gedachtengoed, maar je vindt ook aspecten terug van Psychodrama, Transactionele Analyse, Gestalt , Psychosynthese , Client centered Therapie en Mindfulness.